keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Vihdin kunta - kasvaa ja kipuilee ja potee identiteettikriisiä

Vihti, kuten niin moni kunta Suomessa on maantieteellisesti melkoisen laaja. Käsittää käytännössä useamman kuntakeskuksen, josta suurimmaksi Vihdissä on muodostunut Nummela. Se keskittäminen mitä nähdään terveydenhuollossa, kuntaliitoksissa, asuntotuotannossa ja Suomen aluepolitiikassa näkyy myös Vihdissä. Kunnanviraston toiminta Vihdin kirkonkylässä lopetettiin ja siirrettiin Nummelaan, Lukio lakkautettiin kirkonkylästä ja keskitettiin sekin Nummelaan. Kyläkouluja lakkautetaan ja kuljetetaan lapsia isompiin koulukeskuksiin. Liikenneyhteyksiä vähennetään ja keskitetään niitäkin. Keskittämisessä voi nähdä etuja - ainakin jos asuu siellä missä keskitetään. On helppo perustella päätöksiä keskittämisen eduilla. Varsinkin silloin kun tiedetään ettei mitään yksiselitteistä mittaustapaa käytännössä ole osoittaa ratkaisuja vääräksi jälkeenpäin. Tehdyt muutokset tulevat yleensä myös peruuttamattomiksi, sillä valtuustoissa ja kunnanhallituksessa istuva tai kunnassa työskentelevä ja asioihin vaikuttava virkamies joka on aikanaan päätöstä tukenut, saattaisi tällöin aiemman päätöksen pyörtämällä myöntää olleensa väärässä. Vaikka todellisuudessa juuri se tekee valtuutetusta hyvän että myöntää heti jos on tehty virhe ja ottaa opikseen sekä lähtee myös korjaamaan tehtyä väärää päätöstä. Kun katsotaan miten Vihdin kunta on kasvanut ja jakautunut niin maantieteellisesti kuin Vihdin eri alueiden tahtotilajen suhteen, Vihdin kunta ei tunnu olevan perillä siitä mihin Vihtiä loppupelissä halutaan viedä - missä on maali ja miten sinne päästään.

Tässä mennään hyvin nopeasti myös kaavoittamiseen, sillä mikä keskittämistä ohjaisi enemmän kuin kunnan infrastruktuurin, asumisen, yritysten ja palveluiden sijoittuminen kaavan mukaisesti. Vihdissä asiaa ei helpota se ettei maata ole ollut myöskään helposti saatavissa maiden omistajilta. Vihdissä näkee nopeasti sen kuinka laajoja maa-alueita omistavat kohtuullisen harvalukuinen joukko, joka ei halua maistaan luopua. Se, yhdistettynä viime vuosien voimakkaaseen kasvuun onkin vaikea yhdistelmä.

Vihdin paineet säästämisessä ja keskittämisessä eivät rajoitu vain kunnan alueelle, vaan paine tulee Suomessa vallalla olevasta trendistä, jota hallitus ajaa kuntien yhdistämisestä. Tässä suhteessa mielestäni Vihdin suunta on ollut oikea, kun katsomme Espooseen ja Vantaalle, Lohjan tai Karkkilan sijasta. Vihdistä hyvin suuri osa käy töissä pääkaupunkiseudulla, joten suuntana se on monelle huomattavasti luontaisempi kuin läntiset kuntanaapurimme. Mutta vaarana tietysti on se, jos Vihti yhdistyy huomattavasti suurempaan kaupunkiin pääkaupunkiseudulla, Vihti saattaa sieltä katsoen näyttää reunamaiden kyläpahaselta. Eli aivan päästä vedettävänä ja ehdoitta ei kannata asiassa edetä vaan huolehtia siitä että meillä säilyy omavaraisuus, työllisyys, kasvu ja kiinnostavuus. Näissä meillä on paljon tehtävää ja voitettavaa. Jos yhdistymme, niin yhdistymme vain niissä asioissa, jotka ovat hyödyllisiä meille - ei lähdetä tekemään itseisarvoa yhdistymisestä ja viedä sitä liian pitkälle jolloin se muuttuu meille epäedulliseksi. Vain kasvamalla Vihti voi menestyä. Ja kasvu ei voi eikä pidä tapahtua ainoastaan Nummelassa vaan kasvun tulee olla vahvaa koko kunnan alueella.

Vihti on erinomaisessa paikassa, lähellä mutta riittävän kaukana pääkaupunkiseudusta. Vihti yhdistää pääkaupungin sykkeen ja palveluiden moninaisuuden sekä Vihdin kauniin luonnon ja rauhallisuuden. Jos meille saisi YTV:n, eli huomattavasti paremmat julkiset kulkuyhteydet myös syrjemmille seuduille eikä vain isompaan keskukseemme, niin me olisimme varmasti houkutteleva paikka edelleen. Tätä varten tulee varmistaa pitkällä aikavälillä (ei liian pitkällä) ettemme liikenteellisesti muodostu liian vaikeaksi paikaksi elää ja käydä pääkaupunkiseudulla töissä. Eli moottoritie on saatava useampikaistaiseksi kuin se on nyt ja junaliikenne täytyy myös saada tukemaan täällä asumista ja muualla töissä käymistä. Autolla ajamisesta ei pidä rangaista, kuten nyt tunnutaan tekevän autoverotuksen uudistamisissakin. Ja mikä tärkeintä Vihdille, yrittäjyyttä täytyy tukea ja houkutella Vihtiin huomattavasti lisää, ei vain korkean teknologian toimijoita, vaan etenkin valmistavaa teollisuutta, ottaen mallia Saksan yritystoiminnasta ja suurienkin yritysten sijoittumisesta maantieteellisesti pienempiinkin kyliin.

Vihti tarvitsee selkeän sunnan nyt kun meillä on samaan aikaan kun yritämme säästää enemmän ja enemmän. Tässä kohden on helppo hukata suunta ja tehdä lyhyellä tähtäimellä ratkaisuja, jotka jo keskipitkässäkin juoksussa kostautuvat ja vaikeuttavat kunnan tulevaisuutta. On tehtävä monella tasolla pitkäjänteistä mutta päättäväistä työtä, jotta kasvatamme Vihdistä, ei vain selviytyvän, vaan menestyvän kunnan. Tässä tarvitaan yhteistyötä ei vastakkainasettelua. Eroon pitää päästä siitä että jokaiseen asiaan pyritään vain heittämään kapuloita rattaisiin ja pysäyttämään kehitys. Sellainen toiminta ei palvele kuntalaisen etua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.